2011. január 31., hétfő

Delinsky


Barbara Delinsky: Akit sohasem felejtünk

Az idilli kisvárosban, Tuckerben csendes és nyugodt ritmusban folyik az élet a városka egyik gyerekorvosa, Paige Pfeiffer számára. Amikor azonban kollégája és egyben legjobb barátnője, Mara O’Neill váratlanul öngyilkos lesz, Paige kényelmes élete alapjaiban rendül meg. Ideiglenesen magához veszi Mara újonnan adoptált kislányát, és miközben megpróbálja feldolgozni mérhetetlen gyászát, csak az a remény élteti, hogy életébe hamarosan visszatér a megszokott rend, fegyelem és nyugalom.
Amire azonban nem számít, a változással járó váratlan örömök, beleértve kapcsolatát egy férfival, aki olyan dolgokat kínál fel neki, amelyekről nem is sejtette, hogy vágyakozik utánuk. Paige sohasem gondolta volna, hogy egy barát halála ismerteti fel vele az élet értelmét.

Nem sok Delinskyt olvastam, azok is mind romantikusok voltak. Suddenly - ez az eredeti címe a könyvnek, és nem volt könnyű magyar címet találni neki, hisz a regényben nagyon sokszor szerepel, és annyi mindent takar ez a Suddenly, a magyarban pedig oly semmitmondónak tűnik a hirtelen szócska.
Fordítani sem volt könnyű. Bár a könyvesboltok a romantikus irodalomhoz sorolják be, sok mindent el lehet rá mondani, de azt, hogy a klasszikus romantikához tartozna... Delinsky nem is tagadhatja, hogy pszichológiából szerzett diplomát. Van ugyan romantikus szál, de milyen vékony a megszokott romantikusokhoz képest! Sokkal jellemzőbb a szereplők önmarcangolása: Mit tettem rosszul? Megelőzhettem volna? Észre kellett volna vennem!... Minden szereplő nagy változáson megy keresztül, s bár Paige a főszereplő, rám mégis Peter fejlődése tette a legnagyobb hatást.
A Suddenly nem az a könyv, amit csak úgy lekapok a polcról, ha kikapcsolódásra vágyom, mégis, azokat a jeleneteket, amelyek Peter útját követik, többször is átolvastam már.
Semmiképp nem ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik a pörgős, izgalmas jeleneteket szeretik, vagy romantikára vágynak. De akiket nem zavar az események lassú, nyugodt folyása, szívesen olvassák, hogyan, milyen lelki tusák közepette oldják meg a hősök életük kis és nagy problémáit, azok nem fognak csalódni a könyvben.
Számomra még azért is vonzó ez a regény, mert a férfi főhős (Paige majdani párja) pedagógus (na jó, igazgató, de akkor is:), méghozzá nem is akármilyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése