2016. július 25., hétfő

Témázunk – YA (B)irodalomavagy elegem van a tiniszereplőkből

Rásegítő kérdések, ha esetleg nem lenne ihletem:
Minden fülszöveg úgy kezdődik, hogy a 15 éves Mia/Ria/Pat/Ryan/Tim ráébred különös képességeire és megmenti a világot? Mintha minden könyvben a tinikori szerelmek dominálnának, amik persze az elsők, de örökké tartanak, és rendíthetetlenek? Unjuk a fiatalon koravén, vagy épp életkorukhoz is túl infantilis karaktereket? Mi történt mostanság a YA-piaccal? Találunk még jó ifjúsági regényeket? Ciki-nemciki olvasni őket? Egyszóval: Hogy állunk a ya-val, és főként a fiatal szereplőivel?

A kép forrása.
Végre egy téma, amit akár egy mondatban is meg tudok oldani: nem, nem unom, nincs elegem, mivel nem is olvasom őket. :)
Így persze könnyű, mondhatjátok és igazatok van. De minek vennék a kezembe olyasmit, ami nem érdekel? Először a koromra fogtam (kényelmes álláspont), viszont gyerek- és ifjúkorom regényeit szívesen és bármikor újraolvasom. Vagy az már nosztalgia? Talán mégiscsak a korommal van a gond? Vagy inkább azzal, hogy nyíltan és bevallottan nyelv- és nyelvtannáci vagyok, s már magától a szótól is őrjöngök? Igen, egyértelmű, hogy az előítélet is közrejátszik.
De a YA nem egyenlő az ifjúságival! – támadnak rám a nálam okosabbak.
Hogyhogy nem? – csodálkozom én. Boldogult ifjúkoromban még az volt.
Nosza, jó pap és tanár holtig tanul, rárepültem a világhálóra.
Moly keresés eredménye - címke: young adult - 503 könyv, és magyarázat:
Bár általános értelemben véve a YA „ifjúságit” jelent, használd ezt a címkét a 21. századi, vámpíros-démonos-disztópiás értelmében.
Belenéztem a találatokba, bár nem tudom, minek, hiszen ha nem olvasom, nem is ismerhetem őket. Oké, az Alkonyatot és csatolt részeit láttam. Ki nem? Havonta, kéthavonta leadják. Nicsak, ismerős név. Cassandra Clare. Tőle olvastam. Hm, ha ez az ifjúsági, akkor nem bánom, hogy nem most vagyok ifjú.
Ezzel kb. a végére is értem a mondandómnak. Leszólni nem akarom, mert milyen jogon. Ha valaki ezt szereti, nem tartom cikinek, hogy olvassa. Ha valaki nem szereti, elege van belőle, fel nem foghatom, minek cakkozza magát vele. Olvasson olyasmit, amit kedvel. S mivel lélekben még ifjú vagyok, és a jó könyveket is szeretem, a fenti kérdésekből egyetlen dolog izgat: találunk-e még jó ifjúsági regényeket? Remélem, témázó társaim közt lesz olyan, aki válaszol rá.

4 megjegyzés:

 1. Biztos, hogy vannak még jó ifjúsági könyvek, de jó YA? És ugye, akkor visszatértünk az alapkérdésre, hogy a ya meg az ifjúsági ugyanaz-e. Szerintem nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A young adultnak "hivatalosan" ifjúságit kellene jelentenie, de nem, szerintem sem ugyanaz a kettő. Eddig is éreztem, hogy valami itt nem stimmt, és most, hogy közben elolvastam a másik három posztot is, azt hiszem, értem is, hogy mi a különbség. Ami engem illet, maradok a jó öreg és bevált ifjúsági könyveknél. :)

   Törlés
 2. Találunk :) tigi, szerintem az Engelsfors trilógia lehet, hogy tetszene neked. Fiatal lányok vannak benne, akik boszik is, meg sok sötét mágia, nagyon jó karakterábrázolás. Hirtelen erre is inkább ifjúságit mondanék, nem ya-t, de nem tudnám megmondani miért, vagy hol a tapintható határ.
  Ez a moly-címke meghatározás azért kicsit fura, de lehet, hogy pont itt a határ, amit ők fogalmaztak meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, azért is tettem bele a moly-címkét, mert úgy éreztem, ha nem is a kör közepébe, de valahol beletaláltak.
   Engelsfors feljegyezve, talán egyszer el is jutok odáig. :)

   Törlés