2016. február 15., hétfő

Vég-TAG-kiárusítás
A februári körben megszavaztuk, hogy nem szavazunk, és a téma a régóta pörgő témákat kipeckelő, kiveséző és felgöngyölítő VÉG-TAG: avagy zanza kérdések a népszerűtlen topikokról lesz! Hosszú kihagyás után megpróbálom összeszedni magam, és ismét csatlakozni témázó társaimhoz.
Ím-é a kérdések:

1/ Sokkoló posztok - amiktől a székről menten a mélybe vetjük magunkat:
- Mik azok a „motívumok”, jellegzetességek, amik azonnal kiverik a biztosítékot mások posztjainál, legyen az akár szerkesztésbeli, akár tartalmi elem?
- Mi az, amit nem olvasol el soha mások blogján (amit egyébként követsz)?
- Mit vált ki belőled, ha olyasmit látsz egy blogon, ami nem jön be? Kommentelsz, kibeszéled, vagy megtartod magadnak a véleményed, és nyomsz egy piros ikszet inkább?
Ezt így egyben, mivel jó ideje már, hogy nem olvasok posztokat, sem sokkolókat, sem másmilyeneket, ezért aztán nincs is igazán mit mondani róla. Jó, ez nem teljesen igaz, mert napi öt-tíz percet rászánok a facéra, és ha pedagógusokról, oktatásról szóló cikket, posztot találok, igyekszem elolvasni. Valószínűleg mazochizmusból, mert tízből kilenc-tíz kivágja nálam a biztosítékot… legkésőbb akkor, amikor a kommenteket is elolvasom.
Általában próbálom megállni, hogy hozzászóljak, leginkább azért, mert nagyon zokon szoktam venni, amikor érzésem szerint fölényesen leszólnak, hogy ne mondjam, lenézően nyilatkoznak általam igen kedvelt dolgokról, s cseppet sem tudom értékelni, amikor a fejemre olvassák, hogy az én stílusom is fölényes és lenéző akár visszavágáskor, akár olyankor, ha nekem nem tetsző dolgokról írok. Hijjjába, semmi sem fáj annyira, mint az igazság. Mivel nem szeretnék fölényes, lenéző vagy kioktató (szintén sokszor vádoltak vele vala) lenni, igyekszem visszafogni magam… nem mondom, hogy mindig sikerül.


2/ Kötelező olvasmányok - lerágott csont, avagy sarkalatos pont?
No, erre így nem tudnék válaszolni. Azt hiszem, egy kicsit mindkettő. Az biztos, hogy sokkal nagyobb hűhót csapnak körülötte, mint érdemes lenne. Szerény véleményem szerint ez az a gumicsont, amivel az ember gyermeke fölöslegesen megkeseríti a saját életét, és a felnőttek szorgosan asszisztálnak is ehhez, nehogy jobb legyen mán a kölöknek, mint neki vót. :D És itt nem csak az olvasmányokról vagyon szó. A „kötelező” szót felruháztuk egyfajta plusszal, amire hivatkozva aztán remekül rongálhatjuk a saját kedvünket.
Nekem azt hiszem, szerencsém volt, a gyerekkoromból valahogy kimaradt az „utálom, mert kötelező”. Többnyire szerettem a kötelezőket, és ma sem feltétlen okoz gondot, hogy hétfőn dolgozni kell menni. Nem győzök csodálkozni, amikor látom, a facén, hogy hergelik bele magukat az emberek abba, nehogy hétfőn véletlenül jól érezzék magukat. Igaz, én sem vagyok különb az Deákné vásznánál, hisz a „nehogy kilógjak a sorból” késztetésnek engedve nem nagyon merek repkedni a tanáriban, s hajlamos vagyok kevésbé pozitív kijelentésekre ragadtatni magam (különösen az örök és soha el nem múló 7.bés órák után:)))
- Szerinted cserére szorulnak a kötelezők? Mit cserélnél, mit hagynál meg?
Igen és nem.
Amikor beviszek az órára egy Boney M, Abba vagy Beatles számot, azzal szoktam indokolni, hogy amit szeret a gyerek, úgyis hallgatja feszt, de ezt nem is ismerné, ha én nem „kényszeríteném” rá. És innen a dilemmám: a kötelezők – ha már kellenek – cserére szorulnak, de hol, honnan ismerje meg a gyerek a klasszikus irodalmat, ha már a suli sem foglalkozik vele.
Én szeretem Jókait, de el tudom képzelni, egy olvasni nem szerető – gyakran nem is tudó – kamasznak kész kínszenvedés végigrágni magát akár rövidített változaton is. Egy Légy jó mindhaláligról nem is beszélve… mellesleg egyiket sem gyermekeknek írták.
Szerintem az egész „kötelező olvasmány” mizériát új alapokra kellene helyezni. Először is nem ártana, az életkori sajátosságoknak megfelelő művek közül válogatnának a kedves hozzá nem értők – talán kérhetnék a gyakorló és arra nyitott pedagógusok véleményét –, meghagynám a klasszikusokat „felturbózott”, gyerekhez közeli változatban (pl. az Oxfornak, Cambridge-nek milyen jó könnyített olvasmányai vannak). Ha a gyerek szeret olvasni, és megtetszik neki a könyv, később – amikor már érett rá –, úgyis el fogja olvasni az eredetit, aki meg utál olvasni, azt meg hiába gyötörjük, csak még jobban megutálja az egészet. S persze aktualizálnék, igenis válogatnék a kortárs művekből. Mindegy az, hogy a Harry Potter veretes (nagybötűs) irodalom-e, vagy Isten ellen való vétek, esetleg sima ponyva… népszerű, rengeteg gyerek szerette meg általa az olvasást. Miért ne adhatnánk a gyerek kezébe olyan könyvet, ami könnyed, olvasmányos (horribile dictu, humoros), és némelyek csak újságpapírba kötve merik olvasni a buszon, nehogy megszólják őket? Otthon a szülő, a suliban tanár feladata, hogy megláttassa a gyerekkel az értékeket, a szépségeket, megtanítsa, hogy nem tetszhet mindenkinek ugyanaz, hogy tisztelje a másik véleményét és ízlését, stb. Hiszem, hogy nincs jó meg rossz könyv, mert az, amitől én esetleg falnak megyek vagy a hajam tépem, valaki másnak a legkedvencebb kedvence. Ettől ő jobb vagy rosszabb lenne, mint én? Nem hiszem.
- Volt olyan kötelező, amit nem olvastál el soha?
Illés Gyula: Puszták népe (Ez már szinte közmondásos a barátnőm és köztem, mert ő végigkínlódta magát rajta, és erre roppant büszke, ha szóba kerül, sosem mulasztja el, hogy megemlítse:)
- Vagy amiért igazán rugdosni kellett a szülőknek, naponta beosztani az oldalakat például?
Nem. Imádtam olvasni. Inkább azért kellett rugdosni, hogy ne olvassak már állandóan.
- Melyik kötelezőt szeretted meg igazán, melyik maradt jó emlék?
A kőszívű ember fiaiig mindet szerettem (a suli óta is többször újraolvastam őket), Jókain azonban simán elaludtam. Főiskolás voltam már, amikor rákaptam a műveire, de akkor le sem tudtam tenni őket (tudom, cica nyekk:).


3/ Könnyfakasztó - százas zsepis emlékek:
- Milyen könyvélményen sírtál legutóbb?
Sánta Ferenc: Ötödik pecsét – de nem azért, mert olyan megható volt, hanem azért, mert annyira kikészített, megtört, hogy azt hittem, belebolondulok. Fantasztikusan jól megírt könyv, de hogy Sántát nem fogok többet olvasni, az biztos.
Amúgy mindenki tudja rólam, hogy a körmöm hegyéig romantikus vagyok, és könnyen sírva fakadok bármilyen szívfacsaró dolgon, márpedig a romantikusok többsége úgy van felépítve, hogy a kötelező happy end előtt még van egy csavar, ahol ráijesztenek az olvasóra, mégsem lesz olyan boldog az a vég, s hiába tudom a történet végét, a sírás garantált.
- Volt valami, amin magad is meglepődtél, de meghatott?
Ha volt is ilyen, most nem rémlik.
- Változott-e az évek alatt, hogy elsírod-e magad valamin, avagy kérgesedünk-e?
A magam részéről, ahogy fiatalodom, egyre könnyebben meghatódom, egyre gyakrabban fakadok sírva.
- Van olyan jelenet, részlet a kedvenc könyveidből, amit ha ezredszer olvasol is, megríkat/meghat?
Hogyne lenne!
- Keresed-e a megható élményeket, vagy inkább kerülöd? Szereted, ha megtépáznak a könyvek?
Nem keresem, nem is kerülöm, hagyom, hogy jöjjön, aminek jönnie kell. Az nem gond, ha a meghatódástól könnyezek, de ha valóban megtépáz egy történet, kerülöm, legyen az film vagy könyv. (Ilyen „csak egyszer” pl. a West Side Story vagy a Három bajtárs, és ha lenne energiám és időm, valószínűleg hosszabb lenne a sor – szerepelne az Elátkozott királyok egyik jelenete, a Bűn és bűnhődésből a ló halála, és sok olyan apróság, amiért ki tudnám nyírni az írót.:)

A kép forrása

Vég-TAG-eltek/oltak még:

Bea: Itt a vége, avagy bájbáj, témák!
Ilweran:Sokkoló kötelezők, melyek zsepiért kiáltanak
Nima: Témázunk - Vég-tag
PuPilla: Vég-tag: zanzatémázás!
Zenka: Témázós vég- tag- avagy ötletek, amikről nem volt kedvünk írni

Csatlakozott még:

Bubu: Vég-tag
ColourfulFantasy: Vég-tag
Dóri: Vég-tag!
Katacita: Témázós vég-tag
Zakkant:#sokkoló #kötelező #könnyfakasztó #végtagok

1 megjegyzés:

 1. Sokkoló: hmm, néha az embernek egyszerűen csak meg kell nyomnia tényleg az ikszet, vagy lecsukni a laptopot, mert tényleg begőzöl. Én is belementem régebben adok-kapokokba, és akkor jönnek megbélyegzések, hogy troll vagy, nyilvánvaló kapitány vagy, fölényes vagy, és beképzelt... hát igen, még akkor is ha néha igazad van. A bonyolultabb témákban, meg már nem is lehet igazságot tenni azt hiszem - nem érdemes rá időt pazarolni. Hú, egyébként én is nagyon sokszor vagyok úgy, hogy elolvasok egy cikket olyan témában, ami érdekel, és végül nem is a cikk húz fel, hanem az ostoba vagy rosszindulatú kommentek. :(

  Kötelezők: Jaj, dejó, válaszoltál még külön a témacím-kérdésre is! :) <3 :) Gumicsont, igen, sokat rágódunk rajta. Érdekes, hogy van olyan, aki nem akarja, hogy a gyerekének jobb legyen o.O Olvassa csak ugyanazt a vackot?! (persze nem mozgok iskolában, szülők-gyerekek közt)
  A hétfőről: nagyon divat lett fb-on már vasárnap kirakni a jaj ne holnap hétfő, meg egész hétfőn a mindenféle vacak hétfős képeket, tényleg mintha nem lehetne azon a napon jókedvűnek lenni, rátelepszik másra is.. Nekem teljesen változó, hogy milyen kedvem van hétfőn, de automatikusan nem kívánom a pokolra a világot... a kedd nekem pl. sokkal rosszabb, egyéb okokból... Valahogy kezd trend lenni, hogy a hétfőt utálni kell, és kész. Én nem a hétfőtől vagyok ki egyébként, hanem attól, amikor minden egyes rokonozás, vasránapi ebéd, vagy akármi arra lyukad ki, hogy és akkor holnap mentek dolgozni... meg: "és akkor holnap kezdődik elölről"... Hát ha nem kezdődne, szép is lenne, de amúgy minek idegesít ezzel mindenki, és főleg, aki nyugdíjas?!
  Ahogy elvégeztem az iskolákat, röpködtek a "most jön 40 év munka!" és? menjek akasszam fel magam, akkor nem jön. :D ... ahh, bocs, elkalandzotam, de ez vesszőparipám.

  Egyetértek a kötelezőkkel kapcsolatban! Az életkori sajátosságok figyelembevétele kulcsfontosságú lenne. És a humor! hát igen. Alig van kötelező, amiben van némi humor.

  Cica nyekk :D :D :D belső poén! :D juhé.

  Könnyfakasztó: :) szeretem, hogy meghatódós vagy. :) A romantikusokon így tényleg sokat lehet sírni. Emlékszem egyszer én is szanaszét bőgtem magam egy Nicholas Sparkson, jó rég volt már, kíváncsi vagyok, ma is megsiratnám-e. Neki vannak nagyon szívfacsaró történetei...

  VálaszTörlés