2013. július 9., kedd

Liebster Blog-díj Ariadnétól :)

Szép napot mindenkinek!
Új erőre kapott a Liebster-díj, és az a megtiszteltetés ért, hogy Ariadne (Ariadne olvasmányai) jelölt erre a díjra. Ami külön jól esett és megmelengette kicsi szívemet, hogy amikor elsírtam neki, mennyire nem tudom teljesíteni a feltételeket, ezt a választ kaptam: 
"Szívem szerint a díj akkor is megillet, de természetesen megértem, hogy folytatni nem szeretnéd a kudarc miatt..."
Hogy is ne lenne az ember optimista, amikor ilyen barátai vannak!


És a játék szabályai (Szilvamagtól lopva)

 • Linkkel jelöld azt az ember, aki téged jelölt/nevezett a díjra!
 • Válaszolj a 10 kérdésre, amit a neveződ kiírt!
 • Nevezz/jelölj Te is 10 embert a díjra! (Arra figyelj ,hogy 200 alatti legyen a követőik száma)  ööööö... miért is? Miért pont 10-et? Mi van, ha nincs annyi? És mi köze az egészhez a blogot követők számának? Ennek a pontnak nem látom értelmét.
 • Írj Te is kérdéseket az általad jelölteknek!
 • Jelezd a jelöltjeid blogjain, hogy jelölted/nevezted őket!
A gondok nálam is a harmadik pontnál kezdődnek. Tíz embert? Honnan? Igaz, több kedves molyos ismerősöm is van már, olyan is, aki blogot ír, de azokra már mások le is csaptak... S ha ezt megoldanám, jön a negyedik pont. Mi olyat tudnék még kérdezni, ami valamilyen formában nem hangzott el tízszer, százszor, ezerszer? 
Hogy ezek csak kifogások?
Lehet, de engem - túlérzékeny lévén - nagyon komolyan megvisel a legkisebb kudarc is. (Nem tudom, jelent-e valamit, hogy szorgosan dolgozom rajta.)

Legyen az első kérdésem mindjárt az:
1. Te hogyan viseled, hogyan tudod feldolgozni a kudarcaidat? (esetleg valami példával, hátha tanulunk belőle)
És nézzük, mennyire vagyok érdeklődő, összejön-e még kilenc kérdés?
2. Hogy érzed magad ma? (Komolyan érdekel, nem csak úgy udvariasságiból!)
3.  Jártál már úgy, hogy napi bármilyen tevékenységed közben egyszer csak megálltál, és rácsodálkoztál az életre, hogy milyen szép? (példát esetleg?)
4. Csak a szépre emlékezem - énekli Huszti Péter (is). Te milyen ember vagy? Csak a szépre emlékezel vagy a sérelmeidet dédelgeted?
5. Sokszor, sokféle módon felvetődik könyves fórumokon, és én sem tudom kihagyni a kötelező olvasmányok-kérdést. Volt-e a kötelezők között olyan élményed, amelyikre azt mondod, hogy ez időt álló, ma is, ötven vagy száz év múlva is ajánlod az ifjúságnak?
6. Ha már a könyveknél járok: sorozat (sok kötetes, mint pl. Kenyon Sötét vadászok sorozata), trilógia-tetralógia vagy önálló történetek?
7. Milyen nyelveken olvasol? Ha csak magyarul, szeretnél-e megtanulni más nyelvet és melyiket (az angolon kívül is:). Ha több nyelven tudsz, melyiket részesíted előnyben: az eredetit vagy a fordítást?
8. Lehet-e jobb szerinted egy fordítás, mint az eredeti?
9. Meg szoktad nézni olvasás előtt, ki fordította a könyvet (egyáltalán: szempont a fordító?), s ha igen, vannak-e kedvenceid (rajtam kívül természetesen :D)
10. Mi az, amit legjobban szeretsz az életedben? Ami segít továbblépni akkor is, amikor a legmélyebb gödörben érzed magad?

A válaszaim Ariadne kérdéseire:

1. Olvasmányélményeid helyszínei közül, hova látogatnál el szívesen?
A skót Felföld, de csak ha olyan pasikat találok, mint Brodick, Iain meg Ramsey. :)

2. Mi alapján értékelsz egy könyvet? Mitől jó neked egy könyv?
Nem csinálok belőle nagy ügyet. Ha tetszett, jó volt olvasni és szívesen veszem újra kézbe, akkor sok pontocska. Ha nem száguldok rajta végig egy (na jó munka mellett két-három) nap alatt, akkor az gyenge. 

3. Csendben vagy zenét hallgatva, kint vagy bent olvasol szívesebben?
Mindegy, csak könyv legyen a kezemben! (és csoki a kezem ügyében - az sokkal fontosabb, mint a csend vagy zene, kint vagy bent kérdése:)))

4. Szerinted, ha olcsóbbak lennének a könyvek, többen olvasnának?
Nem, az ár szerintem csak kifogás. Ha valaki olvasni akar, megoldja. Millió és egy lehetőség van. Hiszek abban, hogy amit az ember igazán akar, azt meg is szerzi, csinálja, stb.

5. Mennyire fontos számodra mások véleménye, amikor a blogodról mondanak kritikát? Fontos, hogy sok követőd legyen?
Mivel nincs időm a blogomra, nem igazán... mondanám, de az az igazság, ha nagy ritkán mégis írok, néhány napig mindig visszanézek, és ujjongok örömömben, hogy sokan megnézték. Egyszóval, fontos, még akkor is, ha nem vallom be.

6. Mi az, amit szívesen megtennél, ha lehetőséged lenne rá?
Szívesen tanulnék nyelvet úgy, hogy az adott országban élnék fél évig, egy évig... aztán odébb állnék egy országgal, hogy másik nyelvet tanuljak.

7. Ha nem olvasol éppen, mit csinálsz, amikor nem dolgozol?
Hm, ez nekem nem túl szerencsés kérdés, mert vagy olvasok, vagy dolgozom... gondolom, alvás-evés-bevásárlás-stb. nem játszik. Néha (túl ritkán) találkozom a barátnőmmel, iskolaidőben eljárok hastáncot tanulni, csak azért, hogy kimozduljak... ilyen kérdésnél derül ki, hogy mennyire bezárom magam :(

8. Vannak káros szenvedélyeid?
Hogyne: csokievés, lustálkodás, önsajnálat-nyavalygás és morci a legsúlyosabbak.    

9. Mit változtatnál meg az életben?
Szívesen elhagynám a káros szenvedélyeimet. Szép lenne, ha valami csoda folytán megtanulnám beosztani az időt, és valaki a lakásomban is rendet rakhatna.
10. Ajánlanál egy könyvet, amit szerinted kár lenne kihagyni?
Túl sok jó könyv van, és hát ízlések meg az pofonok...
Azt hiszem, engem Raymond Moody: Élet a halál után és Noel Langley: Edgar Cayce a reinkarnációról (MEK) c. könyve indított el azon az úton, amelyen most járok.

És akkor jön a nagy kérdés: kinek tovább?
Kinek, ha nem a barátaimnak?

Kedves blogos ismerőseim! Tudom, hogy többen mástól is megkaptátok már, ezért ezt ne tekintsétek kötelezőnek, de aki úgy érzi, hogy van kedve válaszolni az én kérdéseimre is, annak...

Jelöltjeim (az egyszerűség kedvéért névsorban... le sem tagadhatom, hogy tanár voltam:):

Angi
Elhaym
Javíthatatlan
Kristine 
Magnolia
Ramyra
Shanara
Szilvamag
Szokehugi
Toffy

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm hogy válaszoltál a kérdéseimre. :) :-*
  Őszintén szólva, szerintem sem a kérdések számát, sem pedig a jelöltek számát nem kellene megszabni, hiszen mindenki másképp gondolja, érzi. Ez a kérdéses rész főleg azért jó szerintem, mert feltehetünk kérdéseket, amik érdekelnek a másikkal kapcsolatban, és netán még nem tettük fel neki máshol. Van olyan, akivel még nem sokat beszéltem, viszont az írásait nagyon sokra tartom, mert érdekesek, szórakoztatóak, figyelemfelkeltőek.
  Számomra ez a díj azért "fontos", mert ezzel kifejezhettem azt, hogy bizony vannak a blogolók között olyanok, akiket különösen a szívemhez közel érzek, már csak az írásaik alapján is. :)

  VálaszTörlés
 2. Válaszoltam a kérdéseidre. :)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm :) Meghoztam a válaszokat: http://bit.ly/13b8sPa

  VálaszTörlés
 4. Drága tigi5, nagyon köszönöm a kérdéseket és hogy gondoltál rám.:) Itt hozom a válaszokat:
  http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2013/07/egy-kis-kedvesseg.html

  VálaszTörlés