2011. augusztus 20., szombat

Az olvasás 7 hete - VII. hét

VII. hét (aug. 15-21.)

Olvasási szokások megváltozása
Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?
Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.)


Ez is eljött, a végéhez ért az olvasás hét hete, s miközben büszke vagyok magamra, hogy ily kitartó voltam, aggódva olvasom a kérdéseket, s szomorkodva állapítom meg: a végére elfogyott a mondandóm.

Mikor és hol olvasok szívesen? Bárhol és bármikor, amikor időm engedi. Nincsenek kedvenc helyeim, bár legtöbbet az ágyamon olvasok, de a busz éppúgy szóba jöhet, mint a két óra közti tízperc; ha egy parkban vagy épp az orvosi rendelő várójában akad lyukas időm, máris a kezemben a könyv; reggel, délben vagy este nem számít, ha betűhöz juthatok.

Évszakok és könyvek? Sosem gondoltam volna, hogy könyveket évszakhoz lehet kötni. Napokig őrjöngtem, hogy ekkora hülyeség a világon nincs, amikor a H. kiadó közölte, hogy azért adták ki a sorozat negyedik kötetét elsőnek, mert télen nem adhatnak ki nyári borítós könyvet (mert a T. Olvasó nem venné meg). Tény, így sokkal izgalmasabb volt, mert az állítólag a szerző szerint sem összefüggő történetekben az "első" kötetben megismert ifjú anya a harmadik kötetre két évvel fiatalabb szűzlánnyá serdül. El tudom képzelni, mi lenne, ha összefüggnének a kötetek. :D
Szóval lennének nyári és téli történetek? Nem hiszem. Olyanok vannak, amelyek érdekelnek, és olyanok, amelyek nem. Évszaktól függetlenül.

Változtak-e az olvasási szokásaim? Több mint negyven éve olvasok (no, nem egyfolytában), tehát a válaszom: bizonyára. Az ember is folyamatosan változik, miért pont az olvasási szokásai ne változnának. Hogy miben? Fogalmam sincs. Töprengtem a dolgon, de nem igazán jut eszembe semmi azonkívül, hogy más jellegű könyveket olvasok... de gyanítom, a kérdező nem igazán erre gondolt. :)
Továbbra is az első oldalon kezdem a könyvet és az utolsón fejezem be; ha nagyon izgalmas, türelmetlenül előrelapozok; ha megható, hatalmas könnyeket hullatok és ha Rejtő, könnyesre kacagom magam...


2 megjegyzés: